Blog

Számos korábbi cikkünkben hivatkoztunk már az ásványgyűjtőkre illetve gyűjteményekre – de vajon tudjuk-e, mit is értünk e fogalmak alatt? Kik a gyűjtők? Publikusak a gyűjtemények? Ezekre a kérdésekre keresi a választ e cikkünk.

2022.07.20 12:22

Mai cikkünk a földpátok közé kalauzol minket. Aki nem szakértője a témának, annak bizonyára  újdonság az a tény, hogy amikor földpátokról beszélünk, akkor a Föld legnagyobb mennyiségben előforduló ásványcsoportjáról van szó. ismerjük meg jobban e népes ásvány családot!

2022.06.14 22:02

Mostani cikkünkben egy megosztóbb téma felé fordulunk: ezek a testékszerek. Manapság jellemzően a fiatalabbak önkifejezési eszköze a testékszer. Azonban nem újkeletű divathóbortról van szó! A testékszerek jelentős múltra tekintenek vissza, és régebbi korokban szimbolikus jelentéssel is bírtak.

Oldalainkon sokféle ásványt és féldrágakövet mutattunk már be. Ha valaki rendszeresen olvassa cikkeinket, talán felfigyelt arra, hogy igyekszünk a legismertebb, legnagyobb népszerűségnek örvendő vagy bizonyos szempontból legérdekesebb ásványokat ismertetni. Ebben a bejegyzésben a legritkább drágakövekből szemezgetünk, amelyek ugyan nem érhetők el széles körben, azonban nagyon szépek és érdekesek, és ezért érdemes megismerkedni velük.

2022.04.21 09:23

Rendszeres olvasóink talán emlékeznek, hogy többféle ékszer viseletről írtunk már korábban. Körbejártuk a nyakláncok történetét és bemutattuk a különböző ékszer szettekben rejlő lehetőségeket is. Mostani cikkünk egy másik ősi, mindkét nem által használt ékszerről szól: ez a fülbevaló.

2022.03.31 16:44

Sokan az ásványokat feldolgozott – ásvány gyöngy vagy egyéb csiszolat formájában – ismerik, használják és hasznosítják. Léteznek ugyanakkor szép számmal olyanok is, akik ásvány börzékre és kiállításokra járva megismerkednek az ásványok nyers, természetes formáival is. Ezen geológiai képződmények egyike a geoda.

2022.03.16 17:16

A férfiak ruhatárát, alkalmi- és hétköznapi viseletet is mindenki számára láthatóan és bizonyítottan feldobja a kiegészítők használata. Sokan szeretnek ékszereket hordani, ezzel is kifejezve önmagukat. Az ékszerek viselésének férfiak esetében ugyanúgy kifejezett jelentése, érzelmi értéke lehet, mint a szebbik nemnél. Azaz a férfiak egyenjogúnak tűnnek az ékszer viselés területén (is), ez nem csak a nők kiváltsága.

A labradorit egy szép, színes fényjátékú, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ásvány. Szélesebb körben azonban viszonylag sablonos információk találhatók meg róla, ezért összegyűjtöttünk pár érdekességet erről a csodás ragyogású féldrágakőről.

2022.02.17 16:57

Egy korábbi cikkünkben írtunk már a nyakláncok történelméről és jeles példányairól. Mai cikkünkben a mostani kézműves divatékszerek következő kiemelkedő fajtájával, a karkötővel foglalkozunk.

Amikor ékszert viselünk, személyiségünket fejezzük ki és bizonyos mértékig az éppen aktuális divattrendekhez is igazodhatunk. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk a színharmónia fogalmával. Az is fontos, hogy ezen ismeretek alapján nagyjából be tudjuk határolni, milyen színek állnak jól nekünk, és mi egészíti ki harmonikus módon a megjelenésünket. Cikkünk rövid gyakorlati útmutatót ad a választáshoz.

2022.01.06 10:57

Kevés, ennyire színes és sokrétű mintázattal megáldott ásvány családot tartunk számon, mint a jáspisokat. Aki kedveli az ásványokat, valamilyen formában már biztosan találkozott vele. Ismerjük meg jobban ezt a rendkívüli ékkövet!

Manapság majdnem minden női és társasági magazin és újság, internetes portál rendelkezik horoszkóp rovattal. Ezrek olvassák napi vagy heti szinten a saját jegyüknek szóló tanácsokat. És sokan indulnak ki személyes jegyükből, amikor ásványt választanak maguknak. A játék kedvéért ismerjük meg saját horoszkóp ásványunkat, hogy mi is jól választhassunk!

Mindannyian fel tudjuk idézni a kis hableány (fiatalabb generációknak: Arielle) filmből a tengerfenék egzotikus és színes világát, amely a korallok élőhelye is. De valójában, és a látványán túl, mit is tudunk a korallokról?

Ha november van, akkor bő egy hónap múlva Karácsony. Bár tudjuk, hogy a legfelkapottabb esemény ez a kereskedelemben, az eredete mégis a szeretet, ami számunkra fontosabb. A szeretetből ajándékozás, szeretteinknek. Cikkünkben a karácsonyi ékszer ajándékozásban segítünk eligazodni, a témában kevésbé járatos olvasóinknak is.

A nyaklánc megjelenésünk központi eleme, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a szemlélő figyelmét az ékszert viselő nyakára irányítsa. Kedves olvasó, e csodálatos díszítő tárgyat övező legérdekesebb történeteket tekintsük hát át most!

Talán gondoltál már arra, hogy a bizsuk, azaz a nem nemesfémnek minősülő fémötvözetekből kialakított ékszerek  évezredek óta díszítik viselőiket. Ahhoz, hogy igazán ízléses megjelenést érjünk el, érdemes ékszer szettben gondolkodnunk. Mostani cikkünk az ékszerek kombinálásának lehetőségeiről és főbb szabályairól szól.

2021.10.08 06:50

Tudtad, hogy neves belsőépítészeti és lakberendező cégek is szívesen dolgoznak ásványokkal, féldrágakövekkel? És hogy mi, hétköznapi emberek is egyszerűen becsempészhetjük életterünkbe kedvenc kristályainkat, és ennek még jótékony hatása is lesz?

Legújabb blogcikkünk hiánypótló írás, hiszen a morion ásványt mutatjuk be, amely vállalkozásunk névadó kristálya. Következzenek hát a legfontosabb ismeretek és a kapcsolódó legendák a morion kőről!

Korábbi blog bejegyzéseinkben végig vettük, az ékszerkészítés kellékeit és alapanyagait, mit érdemes beszerezni e kreatív hobbi végzéséhez. Mostani cikkünkben kitérünk pár kényelmi termékre és bevált praktikára, amik ugyan nem szorosan véve ékszerkészítő kellékek, de nagyban hozzájárulnak az alkotómunka gördülékenységéhez.

Kvarckristályokkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Mai blogcikkünkből ismét más, izgalmas kvarckristályokat, az achátot, az aventurint és a karneolt ismerhetjük meg.

Sorozatunk előző cikkeiben lépésről-lépésre haladva, megtudhattuk, milyen kellékeket és alapanyagokat érdemes kezdő gyöngyfűzőként beszerezni. Talán van már olyan kedves olvasónk, akinek feltűnt, hogy pont a lényegről, a gyöngyökről még nem esett szó?! Nem véletlen, hiszen egy meghatározott rendszert követve, szinte kézen fogva olvasóinkat haladunk cikkről-cikkre az ékszerkészítés hobbi bemutatásában.

Legutóbbi, ásványokat ismertető blogcikkünkben a kvarckristályokkal kezdtünk el foglalkozni. Emlékeztetőül, e népes ásványcsalád tagjai szilikát ásványok, a szilícium dioxid (SiO2) mindegyikük ásványtani képletében szerepel. Összességében gyakori ásványok, hasonlóan a földpátokhoz.

Mai blogcikkünk három újabb kvarckristállyal, az ametiszttel, a citrinnel és a kalcedonnal foglalkozik bővebben.

2021.05.07 08:50

Vannak olyan ásványok, amelyeket körülleng a titokzatosság. A holdkőhöz sok hiedelem, legenda és kép társul, hiszen már az ókori rómaiak kora óta szorosan fonódik a mitológiához.

Az értékes és ritka igazi gyöngyök története messze az ókorba nyúlik vissza, amikor csak kevesek kiváltsága volt birtoklásuk és viselésük. Szerencsére mára ez az apró ékesség sokak számára megfizethetővé és elérhetővé vált.

Cikksorozatunk egy korábbi részében a gyöngyfűzés egyéb praktikus eszközeit, a stoppernyomót, a tűket és a szerelőkarika nyitó gyűrűt ismerhetted meg. Miután az alapvető szerszámokat és eszközöket beszereztük, lépjünk eggyel tovább és az ékszerkészítés kellékei közül bővítsük eszköztárunkat!

Sorozatunk előző cikkében a leggyakoribb alapanyag szálakat tekintettük át. Ha már eddig sikerült mindent beszerezni, legyen most szó az ékszer alapanyagok másik - hasonlóan fontos - alkatrész csoportjáról: a szerelékekről.

A kvarc egy szilikát ásványfaj, a szilícium dioxid (SiO2) egyik szerkezeti változata. Ez az ásvány a Föld kontinentális kérgének második legelterjedtebb ásványa, csak a földpátok előzik meg.

Webáruház készítés