Kerek (fehér) tenyésztett gyöngy szál, 9-10 mm, kb. 39 cm

Raktárkészlet: 12 szál
Kerek (fehér) tenyésztett gyöngy szál, 9-10 mm, kb. 39 cm
Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Részletek

 

 

Amit az igazgyöngyről tudni kell

Az igazgyöngy hosszú utat tett meg a romantikus gyöngyhalászattól napjainkig, megőrizve értékét és különlegességét. A gyöngy ékkő koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a szervezetükbe került idegen anyagok ellen védekezésül. Igazgyöngyöt elsősorban tengeri kagylók termelnek, de bizonyos tengeri csigafajok is. Anyaguk rugalmas, tömör, méretük a pár milliméterestől a mogyorónyiig változó. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, ritkán előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájú példányok is. A különös, szabálytalan alakúakat nevezzük barokk igazgyöngynek.

Színük a bennük lévő szerves anyag tartalomtól függ. Ha kevés benne a szerves anyag, akkor többnyire közel fehér, ha sok benne a szerves anyag, akkor sárga, barna akár fekete is lehet. A gyöngy felülete színjátszó, selymesen gyöngyházfényű, átlátszó, áttetsző, esetleg átlátszatlan. Legjobb minőségű darabjaiból klasszikus szépségű nyakék, gyöngysor készül.

A tenyésztett gyöngy szál, mint ékszer gyöngy

A gyöngyöket már az ókortól kezdve tenyésztik – az ipari eljárásban élen jár Japán, ahol a XIX. század óta sikeresen állítanak elő mesterséges úton gyöngyöt. Az ipari termelés – kezdetben sósvízi gyöngyök termelése - lehetővé tette magas minőségű, szabályosan gömbölyű alakú gyöngyök előállítását. Innentől kezdve rohamosan növekedni kezdett a tenyésztett gyöngyök iránti kereslet, és a XX. század közepétől immár édesvízben is állítanak elő tenyésztett gyöngyöt. Manapság a kereskedelemben kapható igazi gyöngyök 95%-a iparilag előállított. A kereskedelemben tenyésztett gyöngy szál formájában is kapható.

A legjobb minőségű gyöngyök AAA minősítésűek, ami azt jelenti, hogy felületük legalább 95%-a teljesen ép, fényük pedig egyenletes és erős. Az ilyen minőségű féldrágakőből karkötő gyöngyből fűzhető. Ezen kívül a gyöngyök lehetnek alacsonyabb minőségi besorolásúak is, megkülönböztetünk még AA és A kategóriákat is az átlagoson kívül. Ezekre is meghatározottak az előbb említett esztétikai paraméterek.

Az igazgyöngyből készült ékszerek a klasszikus elegancia hordozói, remek kiegészítői az ünnepi öltözéknek, és a menyasszonyi megjelenésnek elmaradhatatlan kellékei.

Hasonló termékek
Adatok
Raktárkészlet
12 szál
Cikkszám
jtxkf910
Webáruház készítés